Hamis magyar útlevéllel utazott Nyugat-Európába több tucat ártatlan szír menekült


Magyar útlevet vásárló és hamisító embercsempészek ellen emeltek vádat – tájékoztatott az ORFK. 33 magyar állampolgárt vádolnak azzal, hogy részt vettek egy nemzetközi bűnszervezetben, amelynek tagjai szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak Isztambulba, ahol átlagosan ezer euróért adták el útlevelüket.


Egy 33 fős embercsempész bandát számolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda Győr-Moson-Sopron megyében. A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint 2013 szeptembere és decembere között hamisított magyar útlevelekkel utaztattak szír állampolgárokat Törökországból Nyugat-Európába.


Ehhez szerény anyagi körülmények között élő magyarokat használtak fel, akiket kiutaztattak Isztambulba, ahol 1000 euróért megvették tőlük az útleveleiket. Az okmányokban kicserélték a fényképeket, majd átadták a szíreknek, akik a hamis magyar papírokkal Nyugat-Európába utaztak. A kiutaztatott magyarok a konzulátuson bejelentették, hogy elvesztették az útlevelüket – így jutottak hozzá a visszautazásukhoz szükséges okmányokhoz. A rendőrség befejezte a nyomozást, és az ügyet vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

(MTI)


Comments

comments

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket Te is