Íme a magyar fizetéslista – ők keresnek a legjobban, utána a politikusok


Magyarország — Ugye sokszor gondolkodott már azon, hogy milyen jó lenne hó végén irdatlan mennyiségű pénzt zsebre vágni? Ha pél­dául légiforgalmi irányító vagy törvényhozó, esetleg bróker, akkor ezen kár gondolkodnia. Kiderült ugyanis, hogy ezek a szakmák vezetik a magyar fizetési rangsort.


A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, szinte az össze munkaterület bérezését felmérő statisztikából kiderül, hogy melyek a legjobban és legrosszabbul fizető szakmák. Bár azt gondolná, hogy a törvényhozókat senki sem verheti le az országban, mégis van egy szakma, amely lenyomja a politikát, A légiforgalmi irányítók havi bruttó keresete ugyanis átlagosan 762 ezer forintra rúgott, míg a törvényhozók havi 735 726 forintot vittek haza. Utánuk a légijármű-vezetők, hajózómérnökök (642 691 Ft/hó), bírók (579 601 Ft/hó), ügyészek (515 199 Ft/hó) következnek a sorban.


– Az egyértelmű, hogy minél képzettebb az ember, annál jobban keres. Viszont arra is gondolni kell, hogy a felsőbb rétegekben már nemigen nőhetnek a fizetések, ha például egy robbanás történik a munkapiacon. Márpedig erre 1-2 éven belül számíthatunk, akkor pedig a szakmunkások jövedelmét emelhetik – részletezte Kurtán Klára karrier-tanácsadó. Hozzátette: a sor végén kullogó szakmákban hatalmas munkaerőhiány van.

A legpocsékabbul fizető szakma ugyanis a tetőfedő havi

66 184 ezer forinttal, majd kicsit többet bezsebel a vasbeton­szerelő, szabó és kozmetikus, kicsivel fentebb a szakács vagy cukrász.

– Egyre nagyobb a hiány a dolgozni tudó és akaró szakmunkások között. Viszont például a vendéglátásban vagy a fodrászoknál nem feltétlenül a statisztika szerint jövedelem kerül a pénztárcába hó végén, nem beszélve például a gépipari szakmunkásokról vagy a lista végén kullogó tetőfedőkről. Véleményem szerint ezeken a területeken sok munka feketén vagy szürkén működik – folytatta a szakértő. A listavezetők lehagyják még az országos átlagkeresetet is, amely havonta 259 ezer forintot tett ki.

Diplomára hajt a többség

Rengeteg diplomás van, már önmagában ezért is könnyebb érvényesülnie egy jó szakmunkásnak. Azonban a legtöbben papírt szeretnének szerezni, holott rengetegen több diplomával sem tudnak elhelyezkedni. A Budapest Bank Zrt. megbízásából az NRC által készített online kérdőíves felmérésből az is kiderült, hogy a magyar lakosság 48 százaléka vállalkozást indítana szívesen. A 14–28 éves korosztálynál ez az adat a 68 százalékot meghaladja.

Alkalmazottak havi átlaga

forrás:http://www.blikk.hu/


Comments

comments

Kövess minket Te is