Olyan bűnözési forma ütötte fel a fejét a migránsok között, amire a hatóságok gondolni sem mertek


A három, jelentős történelmi és művészeti értékkel bíró szoborra még tavaly novemberben bukkant a rendőrség, de addig nem hozták nyilvánosságra, míg a ljubljanai nemzeti múzeum az alkotások eredetiségét hivatalosan meg nem erősítette.


Az úgynevezett fogadalmi szobrokat a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki Szíria vagy Irak területén, a feketepiacon pedig több ezer eurót érhetnek.


A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben.

Az UNESCO, az ENSZ műemlékvédelemmel is foglalkozó nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete még tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Szíriában és Irakban óriási mennyiségben rabolják ki a régészeti lelőhelyeket, és az Iszlám Állam az ellopott műkincsek eladásából jut pénzhez.

A szlovén rendőrség nem tette közzé a szobrok fotóit, mert illegális műkincs-kereskedelem miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított, és a nyomozásról az Interpolt is értesítette.

A szobrokat egyelőre a ljubljanai néprajzi múzeumban helyezték el.


Comments

comments

Kövess minket Te is