Orbán: Még kérdéses az ország helye Európában


Az elkövetkező években az lesz Magyarország szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy „feladva szuverenitásunkat csatlakozunk Európa magjához, vagy vállaljuk a kívülmaradás kockázatait” – mondta a nagyköveteknek tartott értekezleten Orbán Viktor. A kormányfő dicsérte a magyar külgazdaság és a szaktárca teljesítményét is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Pakssal az évszázad üzletét kötötte meg a magyar állam.


„Nem biztos, hogy ez a fene nagy elszántság, amit most látok, végeredményhez is jut, de nem árt elgondolkodni azon, hogy mi lenne a magyar érdek egy ilyen helyzetben” – mondta Orbán Viktor kormányfő a misszióvezetői értekezleten az európai integráció mélységéről szólva. A kormányfő szerint ugyanis az Európai Unión belül létrejött egy magközösség, amely a közös valuta révén egyre szorosabb együttműködésben van, a nem euróövezeti országok viszont kimaradtak ebből.


Kint vagy bent – ez itt a kérdés

Orbán Viktor úgy vélte, a következő évek egyik legnagyobb kérdése lesz, hogy Magyarország melyik csoporthoz tartozzon. Ő maga nem foglalt állást, de megjegyezte: az euróövezethez való csatlakozás közös adó-, nyugdíj-, valamint szociális rendszert eredményezne, e nélkül nagyon nehéz sikeresnek lenni. Ha ezeket mind harmonizáljuk, akkor mitől vagyunk független állam? – vetette fel. A CIKK ITT FOLYTATÓDIK...


Comments

comments

Kövess minket Te is